Devrim ve Komünizm mücadelesinde ölümsüzleşenler mezarları başında anıldı
Devrim ve komünizm kavgasında toprağa düşenler Topkapı’da mezarları başında anıldı.
21 Ocak 2024
İlk anma 1992’de Tokatta ölümsüzleşen Tuncay Çarıkçıoğlu’nun Zeytinburnu/Eski Topkapı bulunan mezarı başında gerçekleştirildi. Anma, devrim ve komünizm mücadelesinde ölümsüzleşenler anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Sonrasında Partizan adına bir konuşma yapıldı.
Konuşmada Ocak ayının 1978’den bu yana ölümsüzleşenlerin anıldığı bir tarih olarak belirlendiği bu ay içinde Ali Haydar Yıldız, Meral Yakar ve birçok devrimci komünistin yaşam yitirdiği bir tarihsel kesit olduğu dile getirilirken aynı zamanda uluslararası alanda bu ay içinde Karl Liebknecht ve Rosa Luxemburg Alman Burjuvazisi tarafından katledildiği ifade edildi.
Konuşmanın devamında, Komünist usta Lenin’in 21 Ocak 1924’te bundan tam 100 yıl önce ölümsüzleştiği dile getirildi. Bu yıl Ocak ayı sürecinin Lenin’in 100. ölümsüzlük yılıyla birlikte ele alındığı, Lenin’in dünya halkları ve işçi sınıfı içinde taşıdığı anlam ve öneme dikkat çekildi.
Devrim ve komünizm mücadelesinde yitirdiklerimizi anmanın onların düşüncelerini yaşatmak ve uğruna mücadele ederek hayatlarını ortaya koydukları mücadeleyi büyümekten geçtiği ifade edildi. Sonrasında Tuncay Çarıkçıoğlu’nun mücadele yaşamına ilişkin bilgi verildi. Akabinde anmaya katılanlar söz alarak ölümsüzleşenlerimize Tuncay’a ilişkin konuştu.
Sonrasında yine 1977 yılında ölümsüzleşen Ahmet Cemil Oka’nın, Zeytinburnu/Topkapı Çamlık mezarlığında bulunan mezarı ziyaret edildi. Burada yapılan anma ve konuşmalarda Cemil Oka’nın general olan babasına, oldukça varlıklı bir aileden gelmiş olmasına karşın safını ezilenlerden yana koyarak mücadeleye katıldığına dikkat çekildi.
Daha sonra buradan kasım 1977 ‘de toprağa düşen Mehmet Zeki Şerit’in yine Zeytinburnu/Topkapı mezarlığına bağlı Kozlu mezarlığında bulunan mezarına geçildi. Mezar başında yapılan anma ve konuşmalarda Zeki Şerit’in yaşamına dair bilgi verildi. Zeki Şerit’in devrimcilerin zaaflarına yenik düştükten sonra yeniden nasıl ayağa kalkılabileceğine dair çok çarpıcı bir örnek olduğu ifade edildi.
Anmaya katılanlardan o dönemi yaşayanlar da söz alarak Zeki Şerit’e ilişkin konuştu.
Son olarak Ocak 1988’de ölümsüzleşen Manuel Demir’in Zeytinburnu ilçesine bağlı Balıklı Ermeni Mezarlığında bulunan mezarına gidildi. Burada Partizan adına yapılan konuşmada, Manuel Demir’in yaşamı, mücadeledeki kararlılığı ve cesaretine dair bilgi verildi.
Manuel Demir’in Armenak Bakır, Hrant Dink, Nubar Ozanyan, ve başka birçok Ermeni Partizanın izinden yürüdüğü ifade edildi Ermeni halkı, gençleri içinde Kaypakkaya’nın düşüncelerinin özellikle benimsendiği bunda Kaypakkaya’nın Ermeni sorununa ve Kemalizm’e yönelik tespitlerinin etkili olduğu ifade edildi. Anmada manuel Demirle aynı hapishane sürecini yaşayanlar söz alarak Manuel2e dair paylaşımlarını aktardı.